När man tolkar resultaten av en personlighetstest är det viktigt att ha i åtanke vad som mäts, och komma ihåg att personlighet speglar beteendemässiga preferenser och tendenser snarare än faktisk facit av deras beteende eller prestation. Vi kan alla arbeta på ett sätt som går emot våra preferenser, men det kan kräva mer självmedvetenhet, ansträngning och energi. Vi kan också upptäcka att en roll som överensstämmer med våra preferenser känns mer naturlig för oss och att vi njuter mer av den.
När man tolkar resultaten bör man komma ihåg att inget test är helt felfritt och att resultaten är beroende av individens vilja att rapportera ärligt och deras självmedvetenhet. Resultaten bör också övervägas tillsammans med annan information om personen, eftersom de kommer att bidra med många olika kvaliteter till en roll, som exempelvis kunskap,, motivation, färdigheter, förmågor och andra attribut som påverkar deras övergripande beteende. Därför kan det vara användbart att se personlighetstestprofiler som en hypotes om beteende som vi behöver testa.
Det finns inte heller något rätt eller fel när det gäller personlighet, eftersom de egenskaper som är hjälpsamma eller fördelaktiga beror på sammanhanget för bedömningen. Det är därför viktigt att börja med att överväga vad bedömningsprocessen syftar till, den aktuella rollen eller situationen, och de personlighetsegenskaper som är relevanta och hjälpsamma i det sammanhanget.
Det är också viktigt att titta på hela profilen eftersom preferenser samverkar och påverkar det övergripande beteendet. Till exempel, någon som är mycket motståndskraftig och målinriktad kommer troligtvis att arbeta mycket ihärdigt mot sina mål, medan någon som är mycket motståndskraftig men avslappnad när det gäller mål och syften kan vara svår att hantera när det gäller att uppnå definierade mål. Det är därför viktigt att koppla samman poäng över hela profilen.
Du kan närma dig tolkningen genom att överväga vad som är viktigt för prestation i rollen eller sammanhanget, till exempel kan du identifiera att kreativitet, i kombination med ett strukturerat förhållningssätt och stödjande/empatiskt beteende, är viktigt för en ledarroll som innefattar innovationsstrategi i organisationen.
För det andra, titta på kandidatens profil och bilda hypoteser om var de verkar passa bra eller dåligt i förhållande till rollens krav.
Nu börjar du få bra koll på hur TQ Personlighet fungerar. Du har koll på formuläret, de olika rapporterna och hur resultatet ska läsas av och tolkas. Men ibland kan det kännas lite övermäktigt när man 10 olika rapporter framför sig, med massa information, sammanfattningar, fördjupningar, mätningar och mer. Hur ska man egentligen tolka resultatet i sin helhet? Det ska vi gå igenom i det här kapitlet.
Vi har tagit fram en guide som hjälper dig att tolka resultaten för att få en helhetsbild av någons personlighet.
Först tar du fram de olika rapporterna. Allt du egentligen behöver för att analysera och tolka resultaten är karaktärsdragsrapporten samt karaktärsdrags- och indikatorsprofilen. Karaktärsdragsrapporten är för en enkel överblick, medan karaktärsdrags- och indikatorsprofilen är för en detaljerad inblick. Där hittar du även svarsstilarna. Du kan också ta ut en karaktärsdrags- och indikatorsprofil, om du vill fördjupa dig i karaktärsdragen. Sedan kan du också ta ut en kandidatrapport som du kan skicka till kandidaten och själv läsa igenom en sammanfattning. Denna rapport är en textbaserad sammanfattning av resultatet.
När du ska tolka resultatet ska du börja med svarsstilarna för att förstå hur kandidaten har svarat. Här vill du uppmärksamma ytterligheterna – Är personen självkritiska eller tenderar den att se sig själv positivt? har personen starka åsikter? har de svarat konsekvent på frågor som relaterar till samma egenskap?
Fortsätt sedan med att läsa kandidatrappporten för att få en sammanfattning av kandidatens profil. Den är textbaserat och sammanfattar med ord istället för siffror, vilket gör det enkelt att få en överblick över kandidatens personlighet.
Sen tittar du på karaktärsdragsprofilen. Även här vill du titta på ytterligheterna, om det finns något karaktärsdrag som är väldigt långt till höger eller vänster. Fokusera på de karaktärsdrag som sticker ut, och de karaktärsdrag som är relevanta för tjänsten.
Sedan tittar på du indikatorerna. Även om en person kan ha ett mittenvärde på karaktärsdraget, kan det antingen bero på att personen hamnar långt till vänster eller höger på olika indikatorer.
Eller så kan det bero på att kandidaten hamnar i mitten på samtliga indikatorer, beror det troligen på att kandidatens agerande är situationsbaserat. Att dom ibland agerar som vänster beskrivning, och ibland som höger beskrivning.
För att få hjälp med att tolka restultat kan du använda vår AI-kollega Theo. Det är en AI som är tränad och fullt utrustad med vår samlade expertis kring talent management och våra verktyg för bedömning. Du kan prata med Theo om bland annat personbedömningar, psykometri, tolkning av resultat, kopplingar och rapporters olika användningsområden. Theo är tränad i hela Talent Management-processen och kan hjälpa till i frågor om urval, utveckling, rekrytering och karriär. Du som blir certifierad i TQs verktyg kommer bli erbjuden att använda Theo.