Hur en sammarbetar med andra och hur en leder andra.
Hur en tar sig an arbetsuppgifter utifrån ett organiseringsperspektiv samt utifrån föredraget tankemönster.
Hur en reagerar på situationer och interaktioner samt hur dessa hanteras ur ett känslomässigt perspektiv.
Det finns inget rätt eller fel i karaktärsdragen, utan bara olika preferenser och mer eller mindre naturliga beteenden.
Nu ska vi bli mer bekanta med de olika rapporterna som du kommer att använda när du tittar på personlighetsprofiler.
Vi börjar med karaktärsdragsprofilen som ser ut såhär.
Den visar 18 olika karaktärsdrag grupperade i tre olika domäner.
Dessa domäner kallas “Leda och arbeta med andra”, “Organisering och tankemönster” och “Interaktion och känslohantering”Som vi har pratat om tidigare, visas värdet i en tio-gradig skala som börjar i mitten och går antingen till höger eller vänster beroende på ditt föredragna beteende.
Som vi har pratat om tidigare, visas värdet i en tio-gradig skala som börjar i mitten och går antingen till höger eller vänster beroende på ditt föredragna beteende.
Observera att om någon hamnar helt till vänster, kan det se ut som att de har fått värdet fem på en tio-gradig skala. Det stämmar alltså inte, eftersom resultatet utgår från mitten.
Den här profilen mäter inte kompetens. Kompetens finns i vårt kompetensramverk. Men, kompetens kan påverkas av karaktärsdrag. Vi kommer prata med om det senare i kursen.
Varje karaktärsdrag består i sin tur av tre indikatorer. Dessa hittar du i rapporten som heter karaktärs och indikatorsprofilen.
Här hittar du karaktärsdrag med tre indikatorer under.
Du läser indikatorerna på ett annat sätt. Resultaten går från vänster till höger och börjar inte i mitten. Du använder indikatorerna för att förstå karaktärsdraget bättre. Om någon hamnar i mitten av ett karaktärsdrag kan det ändå vara så att de lutar mycket till vänster eller höger i de olika indikatorerna.
Till exempel, när du tittar på stödjande, längst ner på bilden, ser den här personen att vara i mitten på stödjandeskalan.
Men om du ser på indikatorerna ser du att det beror på att personen tenderar att hjälpa andra att växa, men också fokuserar på sina egna uppgifter snarare än att släppa allt för att konstant finnas till hands. Så även om det ser ut som stödjande hamnar i mitten, finns det ändå vissa starka preferenser.
Indikatorerna hjälper alltså till att förstå karaktärsdraget bättre. Det visar alla karaktärsdrag på ett djupare plan.
När någon har genomfört frågeformuläret kan vi se deras svarsstilar. Svarsstilarna hittar du i karaktärsdragsprofilen.
Det är där vi börjar när vi analyserar resultaten och får en första indikation om personens profil.
Svarsstilar redovisas genom 3 skalor som börjar från mitten och går antingen åt höger eller vänster.
Social önskvärdhet, eller social desirability, visar hur positivt eller självkritiskt personen tenderar att beskriva sig själv.
Om någon hamnar långt till vänster på social önskvärdhet är de kanske självkritiska. Då kan det vara värdefullt att fråga dem om deras syn på sig själva, och om det finns något specifikt de varit lite för kritiska till som vi kan lyfta fram.
Om någon hamnar långt till höger och ger en mycket positiv bild av sig själv kan det vara bra att be om konkreta exempel på hur det manifesterar sig i deras vardag. Ibland kan personer vara för positiva, och det är viktigt att få en mer nyanserad bild.
Sedan har vi konsekvensskalan, eller profile spread, som mäter hur konsekvent personen har varit i sina svar inom samma egenskap.
Om någon hamnar lågt till vänster innebär det att de har varit inkonsekventa i sina svar. Det kan bero på olika perspektiv de haft när de svarat, såsom personliga erfarenheter kontra arbetskontext.
Värdespridning, eller ratings spread, handlar om hur extremt personen har svarat, om de klickar i långt till höger och vänster, eller om de tenderar att hålla sig till mitten.
Om de hamnar långt till vänster innebär det att de håller sig till mitten, medan långt till höger innebär att de varit mer extrema i sina svar, att de visar tydliga och konsekventa åsikter.